3 tips til at gøre dit køkken og dine madvaner mere bæredygtige

Får du det lidt skidt, når du sætter tænderne i en bøf? Eller ikke lige får spist op og smider ud? Men ved du ikke rigtig lige, hvad du skal gøre for at få en mere bæredygtig hverdag? Det kræver kun nogle ganske få ændringer at gøre din hverdag mere bæredygtig. Vi giver dig nogle små tips og tricks i indlægget her.

 

Er du en af dem, der meget gerne vil leve mere bæredygtigt? Men ikke rigtig ved, hvor du skal starte, eller hvordan du skal komme i gang? Om du skal sætte ind med en pilleovn i stedet for fyret? Eller gå i genbrug? Så brug gerne løs af vores tips herunder, som du nemt kan implementere i dit køkken.

 

Minimer dit forbrug af kød og mejeriprodukter

 

Flere undersøgelser viser, at både kød og mejeriprodukter skaber et stort klimaaftryk. Særligt lammekød og oksekød er en af de helt store syndere, når det kommer til at afsætte et stort aftryk på klimaet. Vi siger ikke, at du helt skal droppe det. Men vil du gerne være mere miljøbevidst, kan du med fordel overveje at skifte oksen ud med fjerkræ og måske endda også en kødfri dag eller to. Lad være med at gøre det drastisk, da det ikke er et godt udgangspunkt for at ændre vaner.

 

Ved at tænke i andre baner får du også øjnene op for, at der findes andre og spændende retter.

 

Spis gerne efter sæson og lokalt

 

I stedet for at spise jordbær i efteråret, kan du spise danske æbler. I stedet for at spise lammekølle fra Australien, kan du spise en lammekølle fra Vadehavet. Når du spiser efter sæson og også spiser så lokalt som muligt, minimerer du dit klimaaftryk. Vi skal gerne væk fra at spise eksotiske råvarer og i stedet spise så dansk og lokalt som muligt. Det smager også meget bedre, da frugterne og grøntsagerne er blevet høstet, når de har været klar til det – og ikke uger før, fordi de skal på en flere uger lang transport.

 

Lav en indkøbsliste og spis rester

 

Vi smider alt for meget mad ud. Mange tons om året bliver det til. Du kan undgå madspild ved at lave en indkøbsliste og en madplan. Derudover vil det også være godt, hvis du lærer at gemme resterne og have en dag eller to, hvor du spiser ”alt godt fra køleskabet”. Det mærkes ikke kun på klimaet men kommer dig også direkte til gavn i pengepungen.